Cosma şi Damian

În fiecare an, pe 1 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, consideraţi patronii medicinei şi farmaciei şi ocrotitorii medicilor, chirurgilor şi farmaciştilor.

Despre Sfinţii Cosma şi Damian se ştie că au trăit în secolul al IV-lea şi că erau fraţi, fiind originari din Cilicia (pe teritoriul Turciei de astăzi). Tatăl lor era păgân, însă mama, Sfânta Teodotia, era creştină. De la mama lor, Cosma şi Damian au deprins dragostea pentru învăţătura creştina şi iubirea faţă de semeni. Sfânta Teodotia le-a asigurat fiilor ei o educaţie aleasă, cei doi fraţi devenind medici. Ajunşi la vârsta maturităţii, Cosma şi Damian au continuat să ducă o viaţă curată şi bineplacută lui Dumnezeu, primind în dar de la Dumnezeu harul vindecării trupurilor şi sufletelor bolnave, prin puterea rugăciunii.

Sfinţii Cosma şi Damian au fost supranumiţi doctori fără de arginţi pentru că nu cereau nimic de la nimeni în schimbul vindecărilor miraculoase pe care le dăruiau oamenilor, urmând astfel porunca Mântuitorului Iisus Hristos: În dar aţi luat, în dar să daţi (Matei 10:8). Ei nu doreau decât ca acela ce era tămăduit să creadă în Iisus Hristos.

Se spune că, odată, o femeie oarecare, cu numele Paladia, fiind bolnavă de mulţi ani, a auzit că Sfinţii Cosma şi Damian tămăduiesc toate bolile şi le-a trimis celor doi fraţi vorbă prin cineva ca să-i roage să vină şi la ea, pentru că era aproape de moarte. Sfinţii Cosma şi Damian au mers la ea şi femeia, după credinţa sa, a fost vindecată. Dorind să le multumească, femeia a vrut să-i răsplătească cu daruri, însă Sfinţii Cosma şi Damian n-au vrut să le ia, pentru că nu vindeau darul pe care îl aveau de la Dumnezeu. Potrivit unei alte versiuni a acestei întâmplări, Paladia s-ar fi îndreptat spre Damian, arătându-i trei ouă şi spunându-i: Ia acest dar în numele Sfintei Treimi Dătătoare de Viaţă, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.

Auzind numele Sfintei Treimi, Damian nu a îndrăznit să refuze. Când a auzit ce s-a întâmplat, Cosma s-ar fi întristat, crezând că, făcând aceasta, fratele său a încălcat porunca de a nu primi plată materială pentru serviciile medicale aduse semenilor. Din acest motiv, atunci când era pe patul de moarte, Sfântul Cosma ar fi cerut ca fratele sau, Damian, să nu fie înmormântat lângă el. La scurt timp dupa moartea Sfântului Cosma, s-a stins din viaţă şi Sfântul Damian şi toţi apropiaţii se întrebau unde să-l îngroape. Atunci, Dumnezeu a facut o minune: o cămila, pe care cei doi doctori o vindecasera mai demult, a început să vorbească cu voce omeneasca, spunând că nu trebuie să se teamă să-l îngroape pe Damian lângă fratele său, pentru că Damian nu acceptase ouăle de la Paladia drept plată, ci din respect pentru numele Sfintei Treimi. Astfel, cei doi fraţi şi Doctori fără de arginţi au fost înmormantaţi împreună, la Thereman, în Mesopotamia.

Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian au continuat să facă minuni şi după trecerea la cele veşnice. În Thereman, aproape de biserica ridicată la mormântul sfinţilor, trăia un om pe nume Malchus. Într-o zi, bărbatul a plecat în călătorie, iar soţia sa a rămas singură pentru o perioadă destul de lungă. Înainte să plece, Malchus s-a rugat în biserica închinată Sfinţilor Doctori fără de arginţi, pentru ca Sfinţii Cosma şi Damian să aibă grijă de soţia lui. Însă diavolul, dorind să-i facă rău lui Malchus, a plănuit uciderea femeii. Luând chip de bărbat, diavolul s-a dus la soţia lui Malchus, spunându-i că a fost trimis de Malchus ca să o duca la el. Crezându-l, femeia l-a urmat, dar când au ajuns într-un loc pustiu diavolul a încercat să o omoare. În acele momente, femeia s-a rugat fierbinte lui Dumnezeu să o ajute, invocându-i în rugăciune pe Sfinţii Cosma şi Damian, cei cărora le fusese încredinţată de soţul ei. Atunci, şi-au făcut apariţia doi bărbaţi înfricoşători, care l-au alungat pe diavol, acesta aruncându-se de pe o stânca în adâncuri. Cei doi barbaţi au condus-o pe femeie acasă, dezvăluindu-şi identitatea. Erau Sfinţii Cosma şi Damian. După aceea, slujitorii Domnului s-au făcut nevazuţi. Cu uimire şi bucurie, femeia a povestit tuturor minunea şi a mers să se închine la icoana binefăcătorilor ei, mulţumindu-i lui Dumnezeu.

De atunci şi până astăzi, Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian sunt consideraţi şi protectori ai sfinţeniei căsniciilor creştine şi dătători de armonie în viaţa soţilor. Ei nu trebuie confundaţi cu sfinţii mucenici şi doctori fără de arginţi Cosma şi Damian de la Roma (pomeniţi pe 1 iulie) şi nici cu sfinţii mucenici şi doctori fără de arginţi Cosma şi Damian din Arabia (pomeniti pe 17 octombrie). Sursa : Wikipedia


Autor: Viviana